Tren på å jakte i skogen

Endelig helg og mulighet for å komme seg ut i skogen mens det er lyst.

Jeg bruker turene i terrenget til å prøve å lære Alvin til å søke foran meg i den retningen jeg går. Samtidig vil jeg at han skal holde seg innenfor synsvidde i skogen. Det gjør jeg gjennom å la ham erfare at det lønner seg å søke foran meg, og at det er best å følge med på hvor jeg går. Det første momentet trener jeg gjennom å gå som jeg gjør når jeg jakter. Jeg krysser frem og tilbake i terrenget, og når hunden er et stykke fra meg kaster jeg ut en kong eller dummy i den retningen jeg skal gå når jeg vender neste gang.

Det er viktig å tenke på vindretningen når en trener sånn, vinden bør komme fra den retningen en avanserer mot. Neste gang jeg vender i terrenget går jeg mot det området dummyen ligger. Hvis hunden finner, er det ros og belønning hos meg. Det er viktig å belønne hos seg selv med en annen dummy, ball, eller godbit som en bytter mot dummyen hunden kommer med. Nå kommer Alvin stort sett alltid inn med det han finner i terrenget, da jeg alltid forsterker (roser eller belønner) når han kommer til meg med noe. Hvis hunden ikke er så villig til å komme inn med dummyen må du by litt på deg selv. Dvs du kan løpe motsatt veg og lokke på hunden når du ser at han plukker dummyen. Gjerne vis frem at du har en dummy selv også. IKKE korriger hvis hunden ikke kommer inn med dummyen. Hvis han ikke gjør det må det trenes apportering innkomst adskilt fra søket.

På dette stadiet skal du legge opp treningen slik at hunden gjør seg gjentatte erfaringer med funn foran deg i den retningen du går. Vær nøye med at hunden ikke ser at du kaster ut dummyen. Ellers kan du få en som ikke søker, men går og følger med på deg om du kaster ut noe. Jeg bruker ingen kommandoer og kaller ikke på hunden når jeg trener slik, men lar hunden erfare hva som lønner seg.

For å få Alvin til å holde seg innenfor synsvidde må jeg gi ham erfaring med at det lønner seg å følge med på hvor jeg er. Det har jeg gjort gjennom å gjemme meg ofte. Det vil i praksis si at når hunden forsvinner ut av synsvidde på egen hånd, gjemmer jeg meg. Her og må en tenke på vinden. Hunden må jobbe litt for å finne meg. De første gangene ble det mye løping og leting, før det ble piping og bjeffing. Her er det bare å være tålmodig og ikke gi seg til kjenne. Denne treningen kan få umiddelbar effekt, litt avhengig av hvor selvstendig hunden er. Alvin er ganske selvstendig så jeg måtte gjenta gjemmingen en del på ganske mange turer. Nå følger han ganske godt med på hvor jeg går. Men får han en interessant lukt i nesen hender det han glemmer seg. Når det skjer endrer jeg retning i terrenget og går motsatt veg. Og så kan jeg kombinere det med et funn foran meg i terrenget når han kommer.

Nå er vi på et stadie hvor Alvin følger meget godt på jeg går, og snur når jeg endrer retning. Det er en fryd å se på hvordan han søker i terrenget foran der jeg går. Han har en grense på rundt 50 m fra meg hvor han snur. Vi har vært så heldige å fått flere opptak av fugl innenfor denne 50 meteren også. Bedre forsterkning av riktig atferd finnes ikke for en fuglehund.

Ut i skogen og tren! #hund

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Alvins matfar Frode

Alvins matfar Frode

44, Kristiansund

Alvin er en Kleiner Münsterländer, og er en avbalansert og trivelig hund med stor jaktlyst. Matfar er tidligere hundefører i Politiet og du vil derfor kunne finne tips om hundetrening og ta del i vår hverdag med turer, trening, gleder og frustrasjoner.

Kategorier

Arkiv

hits